Sivut

sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Kokeilua

Viime viikonloppuna oli keskiaikamarkkinat Turussa ja siellä tuli käytyä kolmenakin päivänä. Markkinoilla oli ihana näytösalue, jossa pääsi seuraamaan muun muassa sepän työskentelyä ja kehräystä värttinällä. Itse innostun juurikin tästä kehräyksestä sekä nyörin tekemisestä nyörilaudan (kumihimo) avulla. Nyörin tekemistä olen kokeillut jo useamman nyörin verran, mutta ongelmia on ollut varsinkin langan kireyden kanssa. Välillä tulee paljonkin löysiä lankalenkkejä.


Halusin päästä kokeilemaan nyörien tekemistä mahdollisimman nopeasti, joten toteutin laudat kotoa olleesta solumuovista. Pyöreän laudan käyttämiseen sain hyvät ohjeet markkinoilta ja neliön mallisen ohjeistuksen löysin netistä. Pyöreällä laudalla saa tehtyä pyöreitä nyörejä ja neliölaudalla litteitä. Tässä neliölaudassa on kuusi koloa ylhäällä (kuvassa oikeassa reunassa, jos ne nyt edes näkyvät), neljä alhaalla ja yhdet sivuissa. Yhteensä käytettiin kymmentä lankaa. Käytin kokeiluun kotoa löytyneitä eri paksuisia puuvillalankoja.

Litteitä nauhoja. Oikean puoleiseen tein kokeeksi myös 'napinläven'. 

Pyöreällä laudalla tehdyt nyörit. Vasemman puolimmaisessa on viisi lankaa ja oikean puolimmaisessa 17.

Vielä ryhmäkuva kaikista nyöreistä (:

Nyörejä tehdessä on hyvä käyttää painoa nyörin päässä helpottamassa tekemistä. Väsäsin painon isohkosta helmestä ja metallilangasta.

Innostuin myös kokeilemaan, vihdoin ja viimein, sukkahousukukkien tekemistä. Sain aikaiseksi kaksi mustaa (en löytänyt tähän hätään mitään kivan värisiä sukkiksia) kukkaa. Niiden tekeminen ei ollutkaan yhtään niin hankalaa kuin kuvittelin.

Kukkien terälehtiin käytin 0,7 mm hopeoitua kuparilankaa ja polvisukkaa. Heteisiin käytin bikonin mallisia, lasisia helmiä ja ohuempaa (en nyt muista paksuutta) hopeoitua kuparilankaa. Punaiseen keskuskeen ompelin siemenhelmiä lehtien lomaan solmittuun sukkahousukangaspalaan.




Ostin markkinoilta myös ihania käsintehtyjä lasihelmiä. Olisi mahtavaa itsekkin päästä joskus kokeilemaan lasihelmien tekemistä.

Tekijänä Anna-Kaisa Aaltonen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti